Recept - Munkar.
Att göra munkar var inte så svårt som jag hade trott. (De små bollarna som syns, är utstansningen från mittendelen.)
Barnen älskade dem, och själv så. Ja, jag åt en halv, är inte överdrivet förtjust i munkar men nygjorda var de faktiskt goda.

Ca 20 stycken.
10 gram jäst
1 msk vatten
75 g smör
4 dl mjölk
1.5 dl strösocker
1 tsk salt
2 äggGÖR SÅ HÄR:
1) Lös upp jästen i det ljumna vattnet.
2) Smält smöret och tillsätt mjölken, låt svalna en stund.
3) Häll mjölkblandningen över jästen, och tillsätt socker, salt, ägg och successivt allt mjöl.
4) Låt jäsa till dubbel storlek, ca en timme.
5) Kavla ut till en platta, ca 1 cm tjock. Stansa ut rundlar med hål i mitten (ett dricksglas och snapsglas funkade som stans och utstickare här hemma) och låt dessa rundlarna en stund.
6) Hetta upp oljan till ca 180 grader. Lägg i två ogräddade munkar, låt dem fräsa en knapp minut på varje sida. (OBS! Här måste du vara uppmärksam på att oljan är för lagom, prova dig fram! Är oljan för varm blir munkarna snabbt alldeles för mörka, men degiga inuti. Är oljan för kall tar det lång tid innan de får färg, och då blir de sega)
7) Plocka upp med tång, doppa direkt i strösocker och lägg sedan att svalna.
