I MITT HEM

Enögda Sonya (varning för äckliga bilder)

Mina hundar Permalink2
För ett par veckor sedan började Sonyas slemhinnor i ögonen bli röda, lite till och från. Sedan gav det sig. Och så kom det tillbaka i början av veckan, plus att det syndes någon liten förändring i själva ögat. Längre ner på ögongloben var det rött, och ojämnt.
 
Jag ringde i torsdags, och dagen efter fick vi komma in. Första veterinären sa att det inte såg så bra ut, men att vi skulle avvakta tills eftermiddagen då de hade en ögonspecialist inne då som kunde lysa ögonen. När det väl var gjort så meddelade de att det fanns två skador i ögat. Dels det som jag hade sett, en samling av blodkärl och ärrvävnad som av någon anledning hade startat i ögongloben. De gjorde ingen vidare utredning av det, kanske en tumör eller något skräp kunde vara orsaken. Den andra skadan som jag inte sett var att hon hade grönt starr. Båda skadorna ihop gjorde att vi blev rekomenderade att låta dem ta bort ögat, hon såg ingenting och det var inte så stor vits med att börja försöka rädda ett öga som hon inte kunde använda. Andra alternativet var att avliva henne, då hon hade väldigt ont av starret. Kanske har hon kliat så av starret, att hon fått in skräp i ögat som blivit den där skadan? Vi har dock inte sett något alls, inget kliande, ingenting.
 
Hade hon varit försäkrad hade vi inte ens behövs överväga något annat alternativ än att låta operera, men det krävdes ändå lite funderande. Det var inte någon liten summa det skulle gå loss på. Men tack och lov följde vi hjärtat, och nu ligger det en nyopererad gammal dam i vår säng.
 
 
Det rinner lite om ögat, då hon i morse på kliniken lyckades tjonga i en dörkarm. Hon har ju redan innan operationen pga starret blivit gradvis blind, så det har inte hänt plötligt, men det är säkert ovant för henne ändå. Väl hemma är hon som vanligt. Nyfiken, hungrig, piper vid dörren när hon är nödig (hon har inte velat kissa när vi varit ute, inte på kliniken heller, men nyss pep hon vid dörren och då var hon nödig), ligger och sover på favoritplatserna (jag flyttade ut hennes liggplats och vattenskål till hallen, tänkte att hon vill ligga ifred. Men nej, hon har hoppat över avgränsningen hundra gånger och kommer och lägger sig i vägen mitt på golvet bland alla barn som alltid). Och tratten är av, hon låter såret vara än så länge men så fort vi lämnar henne ensam sätter vi på den. Det hon verkar besvärad av är på ena tassen/benet, där kanylen suttit. Det verkar göra ont.
 
Nu ska hon äta smärtstillande och antibiotika runt tio dagar, och dagen innan skärtorsdagen ska vi åka in och plocka stygnen.
 
 
Jag vet inte riktigt hur hon kommer reagera på att bara ha ett öga. Jag kan ju tänka mig att avståndsbedömningen blir kass, och att man får tänka på att man tar kontakt via hennes högersida. Jag frågade om risken för grönt starr i nästa öga också, och detta skulle de läsa på om tills den gången vi tar stygnen.
 
I övrig här hemma pysslar vi med detta:

 
Ja, Theo sover i alla fall. Björn spikar lister i trappen, Alvin är hos morfar och jag och Elis har jour då mamma är på partaj och behöver fyllechaffis hem *s*.
När jag kört hem henne och hämtat Alvin ska vi köpa lite lördagsgodis och hyra film. Sedan börjar en skön lördagskväll. Kanske ett glas vin kan slinka ner, och möjligtvis även en jäger eller lite whiskey vid filmen. Ja, jag har sådan halsvärk att jag vill ha något som bedövar lite.
#1 - - Maria:

Men lilla Sonja då :(
Nu hoppas vi på det bästa för lilla gumman.
Kram

#2 - - Maria:

* Sonya menar jag.

Till top