Bakdag.
- 75 g smör
- 3 dl lättmjölk
- 3/4 dl strösocker
- 1 krm salt
- 2 tsk kardemumma
- 1 st ägg
- 25 g jäst för söta degar
- ca 9 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 st ägg
2. Finfördela jästen i en bunke och häll degspadet över. Rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt det mesta av mjölet blandat med bakpulver. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 40 min.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och sedan varje del i 8 eller 20 bitar, beroende på om du vill göra stora semlor eller minisemlor. Forma runda bullar. Jäs bullarna under duk på plåt med bakplåtspapper ca 35 min.
5. Sätt under tiden ugnen på 225°. Pensla med ägg och grädda 8-10 min mitt i ugnen. Grädda minisemlor ca 5 min.
6. Fyllning: Beräkna 20-25 g mandelmassa per stor semla. Skär av ett lock och gröp ur inkråmet på semlorna. Blanda det med mandelmassa. Tillsätt lite mjölk tills blandningen blir lagom fuktig. Fyll bullarna med blandningen. Vispa 2 msk grädde per stor semla. Klicka på grädde, lägg på locken och sikta över florsocker.