I MITT HEM

Recept - Very Cherry Chocolate Cake.

Permalink0


-Very Cherry Chocolate Cake-

Bottnar

2 ägg
2½ dl starkt kaffe/espresso
2½ dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver (fungerar med vaniljsocker också)

Fyllning
500-600g g mascarpone
Drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker (jag tog florsocker)
½ tsk ekologiskt vaniljpulver

Chokladganaché
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör
Bigaråer/körsbär till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Jag bottnade dem med ett  bakplåtspapper vilket underlättade massor då bottnarna är väldig porösa och gärna faller sönder).
Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk.

Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna.

Fördela smeten i de tre formarna.
Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Observera att kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra.
(låt dem inte stå inne extra länge, konsistensen gör att de ser ofärdiga ut).

Ta ut kakorna och låt dem svalna, kyl sedan dem i kylskåp en timme.

Vispa samman mascarpne, grädde, socker samt vaniljpulver till en fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa tills konsistensen blir medelhård.
Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett eller tex en pannkaksstekspade för att sprida ut krämen slätt och fint.

Låt gärna tårtan stå i kylen ca 30 minuter och släta ut krämen ytterligare för att få den slät och fin.
Smält chokladen till ganachèn tillsammans med smöret. Tillsätt grädden och rör tills den får en slät och fin konsistens.
Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan (viktigt att den är sval, annars smälten körsbärskrämen). Toppa med bigaråer/körsbär.

 

Till top